Soorten puzzels
Binaire puzzel
Bij een binaire puzzel draait alles om 0-en en 1-en. Dat klinkt simpel, maar je zult logisch na moeten denken om de puzzel op te lossen. De binaire puzzel is een van de meest verslavende cijferpuzzels uit ons assortiment.
Bruggen bouwen
Het doel van de puzzel is het slaan van bruggen tussen de eilanden (de rondjes met een cijfer), zodat een netwerk van bruggen ontstaat en alle eilanden met elkaar in verbinding staan. Het getal in het rondje geeft aan hoeveel bruggen er vanaf dat eiland naar de naastliggende eilanden lopen.
Cijfercode
Cijfercode is voor puzzelaars die ervan houden om codes te kraken. Cijfercodes zijn op te lossen door er achter te komen welke letters achter welke cijfers verborgen zitten.
Doorloper
Doorlopers zijn niet de makkelijkste puzzels, maar wel erg verslavend! Er zijn doorlopers van 3 tot en met
7 sterren. Dus of je nu een beginner bent of juist al wat verder gevorderd: Voor ieder een geschikte
doorloperuitgave.
Filippine
Filippines zijn er in vele soorten en maten, maar alle types zijn te herleiden tot een van de drie onderstaande varianten met bijbehorende oplossingsstrategieën.
1. De klassieke filippine
De puzzels van deze variant hebben gemeen dat de oplossing onder
het diagram wordt weergegeven.
2. De filippine verticaal
De puzzels van deze variant hebben gemeen dat de oplossing niet
onder, maar in gemarkeerde vakjes in het diagram wordt weergegeven.
3. De legfilippine
De puzzels van deze variant hebben gemeen dat er geen genummerde
vakjes in het diagram staan.
Japanse puzzel
Bij een Japanse puzzel kan je door logisch nadenken een tekening reconstrueren. De cijfers naast en boven het diagram geven aan hoeveel vakjes er in de betreffende rij of kolom moeten worden ingekleurd. Staat er bijvoorbeeld 3-2 dan betekent dat, dat er na eventueel een of meer witte (lege) vakjes eerst drie vakjes achtereen zwart zijn; daarna volgen er een of meer witte vakjes, dan twee zwarte en ten slotte eventueel weer een of meer witte vakjes.
Kruiswoord
De puzzel die het meest voorkomt en die de basis vormt van allerlei andere puzzels is de aloude kruiswoordpuzzel. In dit traditionele diagram met de zwarte vakjes zoek je naar een willekeurige omschrijving waar je het antwoord op weet. Dit woord vul je op de juiste plaats in het diagram in. Heb je eenmaal een beginnetje, dan kun je met behulp van kruisingen de andere woorden proberen in te vullen. Zo vlecht je als het ware vanzelf het diagram vol.
Legpuzzel
Bij legpuzzels is het de bedoeling dat je woorden op de juiste plek in het diagram legt, zodat het een kloppend geheel wordt. Net als bij woordzoekers hoef je bij legpuzzels geen echte woordkennis te bezitten, maar soms moet je toch echt even goed nadenken, want er bestaan veel varianten op deze legpuzzel.
Logikwis
Bij een logikwis moet je uitzoeken wat bij elkaar hoort. Lees de aanwijzingen goed, combineer ze en vind zo de juiste oplossing. In dit voorbeeld laten we je stap voor stap zien wat de favoriete puzzel van elke vrouw is en waar zij deze
week puzzelde.
Mozaïek
Bij een mozaïekpuzzel moet je door logisch nadenken bepalen of de vakjes van het diagram wel of niet ingekleurd moeten worden. Met behulp van de gegeven nummers is het mogelijk het diagram in te vullen en zo een tekening te laten ontstaan. De titel boven iedere puzzel verwijst indirect of cryptisch naar het te vinden plaatje.
Rebussen
Elke rebus vraagt om een eigen aanpak. Voor vrijwel alle puzzels geldt:
- De stand van de letters is zeer bepalend. Voor, achter, boven, onder, in, op: al deze aanwijzingen kunnen een onderdeel zijn van het te vinden woord.
- De klank van de letters speelt vaak een rol. Bijvoorbeeld: de letter D kan soms DE betekenen, voor de letter L zal soms EL gelezen moeten worden, enzovoort.
- Een kruis of een streep door een woord of letter moet soms ook op een bepaalde manier gelezen worden. Soms betekent het NIET of GEEN of WEG. Bijvoorbeeld een kruis door IG betekent dan NIETIG (het kruis wil dan zeggen: NIET).
- In een aantal puzzels speelt de kleur een belangrijke rol.
Sudoku
De sudoku is een puzzel die bestaat uit negen blokken van 3×3 vakjes. In elk vakje hoort een cijfer van 1 tot en met 9 te staan.
Tectonic
Het principe is eenvoudig. Een tectonic heeft een diagram dat is opgedeeld in blokken van een tot en met vijf vakjes. In die vakjes moeten cijfers worden geplaatst. Wanneer het blok bestaat uit één vakje, komt er het cijfer 1 in te staan. Een blok van twee vakjes krijgt de cijfers 1 en 2; in een blok van drie vakjes moeten de cijfers 1, 2 en 3 komen, enzovoort. De bedoeling is het diagram zo in te vullen, dat vakjes met dezelfde cijfers elkaar niet raken, zelfs niet schuin.
Tentje-boompje
Tentje-boompje is een puzzel waarbij met logisch nadenken een leeg kampeerterrein moet worden gevuld met tentjes.
Woordzoeker
De bedoeling is dat je de woorden zoekt in het letterdiagram en deze wegstreept. De letters mogen meer dan één keer gebruikt worden. Als men alle gegeven woorden heeft weggestreept blijven er nog een paar letters over die niet gebruikt zijn. Deze letters vormen, van links naar rechts en van boven naar beneden, een woord of zin.
Zoekplaatje
De bedenkers van de Japanse puzzel zijn ook de grondleggers het Zoekplaatje. Ook bij deze puzzelvorm ontdek je de verscholen tekening door logisch na te denken.
Zweedse puzzel
Het oplossen van een zweedse puzzel komt overeen met het oplossen van kruiswoordraadsels. Het enige verschil is dat de omschrijvingen niet naast het diagram staan maar ín het diagram. Bij elk omschrijvingsvakje wordt met een pijl aangegeven in welke richting het antwoord moet worden ingevuld.